Omuz eklemi, karmaşık anatomik yapısı nedeniyle birçok farklı nedene bağlı olarak ağrı kaynağı olabilmektedir. Gövde ve kol arasındaki geçiş bölgesini oluşturan bu bölge, 3 farklı önemli ekleme ev sahipliği yapmaktadır. Skapula (kürek kemiği) ve göğüs kafesi arasında gerçek bir eklem olmamasına rağmen bir eklem gibi hareket eden ilişki (skapulatorasik) ve skapula ve kol arasında yer alan eklem (glenohumeral) vücuttaki en hareketli bölgenin fonksiyon görmesini sağlamaktadır. Skapula ve klavikula (köprücük kemiği) arasında yer alan eklem (akromioklavikular) ise omuz için bir dayanak noktası oluşturur. Bu üç eklem sayesinde tüm yönlerde hareketin oluşması sağlanır. Sağlıklı bir omuz eklemi hem dengeli yani stabil, hem de hareketli yani fonksiyonel olmalıdır. Bunun için esnek bir eklem kapsülüne, sıkı sıkıya tutunan bağlara ve koordineli çalışan kaslara (rotator manşet, deltoid) ihtiyaç vardır.
Omuz çevresinde ortaya çıkan ağrılar iki önemli grupta incelenebilir: Omuz bölgesini oluşturan yapılardan ortaya çıkan ağrılar ve omuza uzak bölgelerin yansıyan ağrıları. Yansıyan ağrılar en sık olarak boyun kaynaklı problemler ile ortaya çıkar (ör. boyun fıtığı). Bunun yanında akciğer, kalp ve diğer organ problemlerinin ağrıları omuzda hissedilebilir. Altta yatan sorunun anlaşılması doğru tedavinin yönlendirilmesi için kritik öneme sahiptir.
Omuz eklemi çevresindeki sorunların önemli bir bölümünü rotator manşet adı verilen kas grubunun kemiğe yapışma bölgesi yani tendonları oluşturur. Bunların sıkışmaları, yapısal bozulmaları, ödemi, kalsifik birikimleri, yırtıkları geniş bir yelpazede sorunlar ortaya çıkarmaktadır. Ağrı hemen omuz üzerinde olabildiği gibi, omuz dış sınırını belirleyen ve deltoid adı verilen kasın yapışma bölgesinde, yani kol orta kısmında hissedilebilir. Biseps tendon sorunları kol ön kısmına yayılabilir. Ağrı, sıklıkla hareket ile ilişkili olan keskin karakterdedir. Özellikle baş üzeri seviyede veya arkada bel seviyesinde yapılan hareketler ile ağrı artar. Bazı yangı reaksiyonu ile giden durumlarda ve donuk omuz adı verilen özel bir durumda istirahat ağrısı belirgin olabilir. Gece yatış pozisyonuna bağlı olan veya uyandıran ağrı omuz çevresi sorunlarında yaşam kalitesini etkileyen önemli bir durumdur. Ağrının karakteri, yayılımı ve periyodları altta yatan sorun hakkında önemli ip uçları sağlamaktadır.
Tüm eklemlerde olduğu gibi omuz çevresindeki eklemlerde de kıkırdak yıpranması yani osteoartrit (kireçlenme) olarak bilinen durum ortaya çıkabilmektedir. İleri evre eklem kaybının ortaya çıktığı durumlarda farklı özelliklerde eklem protezleri ile tedavi uygulanabilmektedir.
Omuzda ağrı sebebi olan bu problemlerde çok farklı tedaviler kullanılmaktadır. Çeşitli ilaçlar, egzersizler, günlük yaşam aktivitelerinde yapılacak değişiklikler, kortizon ve diğer farklı ilaçlardan oluşan enjeksiyonlar temel cerrahi dışı yaklaşımları oluşturur. Bu yöntemler ile tedavi edilmesi mümkün olmayan durumlarda açık veya kapalı cerrahi yöntemlerden faydalanılmaktadır. Omuz ağrısı oldukça farklı eklem problemlerine bağlı ortaya çıkabilmektedir. Ağrıya yol açan sorunun doğru olarak tanınması, uygun tedavinin uygulanabilmesi için anahtar rol oynamaktadır.
Commentaires